بیوگرافی گوگوش
"فائقه آتشین" یکی از خوانندگان مطرح و موفق ایران، پیش و پس از انقلاب اسلامی به شمار می رود که در عرصه ی خوانندگی به نام "گوگوش" شناخته می شود. وی متولد هجدهم بهمن ماه سال 1329 شمسی در تهران است. گوگوش یکی از موفق ترین چهره های هنری پیش از انقلاب به شمار می رفت که علاوه بر ایران، در آسیا و خاورمیانه نیز از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار بود. "شاه ماهی موسیقی" لقبی بود که پیش از انقلاب به گوگوش نسبت داده شده بود. او پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا مدت ها از عرصه ی هنر و موسیقی فاصله گرفت؛ اما در سال 1379 شمسی پس ازمهاجرت به آمریکا، دو مرتبه فعالیت هنری خود را از سر گرفت و توانست برای دومین بار لقب "شاه ماهی موسیقی ایران" را از آن خود نماید و این عنوان را بر سر زبان ها بیندازد.
گوگوش در کودکی
فائقه آتشین در یکی از روزهای سرد زمستانی در خانواده ای آذربایجانی در شهر تهران به دنیا آمد. پدر و مادر وی که از مهاجران شوروی به حساب می آمدند، در زمانی که گوگوش 2 سال بیشتر نداشت به زندگی مشترکشان پایان دادند. تنها برادر تنی گوگوش در جوانی بر اثر ابتلا به روماتیسم قلبی در گذشت.
علت نام گذاری گوگوش
فائقه آتشین در گفت و گویی که با "هما احسان" داشت، بیان کرد که "گوگوش" نام مورد علاقه ی پدرش بوده است که ریشه ای ارمنی دارد. اداره ی ثبت احوال به دلیل نامتعارف بودن این اسم، با ثبت آن مخالفت نمود؛ از همین رو پدرش نام فائقه را برای شناسنامه انتخاب می کند؛ اما از همان دوران کودکی در همه اماکن گوگوش خطاب می شود.
دوران زندگی گوگوش پیش از انقلاب
پدر گوگوش(صابر آتشین) یکی از شومن های فعال پیش از انقلاب بود که در عرصه ی خوانندگی و بازیگری فعالیت داشت. حضور گوگوش به همراه پدر در مراسمات موجب شد تا او هم وارد این عرصه شود. نخستین تجربه ی بازیگری گوگوش به سن 7 سالگیش باز می گردد. وی پس از آن در فیلم های سینمایی زیادی چون: "پرتگاه مخوف"، " پنجره"، و " شیطون بلا" نقش آفرینی کرد. ورود گوگوش در دهه ی 70 میلادی به عرصه ی خوانندگی با موفقیت بسیار زیادی همراه شد. او توانست در مدتی کوتاه به محبوبیت بسیار زیادی میان مردم و درباریان دست پیدا کند. "شماعی زاده" و "واروژان" از جمله هنرمندانی بودند که برای ترانه های گوگوش آهنگ سازی می کردند. بسیاری از اشعار ترانه های او نیز توسط "شهیار قنبری" سروده شد. کیفیت بالای ترانه ها از یک سو و آرایش، مدل مو و مدل های خاص جامه های گوگوش از سویی دیگر موجب شد تا او خیلی زود به یکی از معروف ترین هنرمندان ایران تبدیل شود. در دهه ی 70 میلادی گوگوش به یکی از اصلی ترین الگوی بانوان در میان سایر خوانندگان زن و زنان مرفه تبدیل شد. برخی از موسیقی دانان ترانه ی "هجرت" را یکی از برترین موسیقی های ایرانی می دانند که شعر آن توسط شهیار قنبری سروده شده است و تنظیم کار نیز به عهده ی "ناصر چشم آذر" بوده است. گوگوش پیش از انقلاب برای اجرای مراسم زنده در جشن تولد ولیعهد و رضا پهلوی به کاخ دعوت شد. وی هم چنین به منظور روحیه بخشی به سربازان ایرانی در نبرد ظفار، اجرای زنده ای هم در عمان داشت.
دوران زندگی گوگوش پس از انقلاب
پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران و سرنگونی رژیم شاهنشاهی، گوگوش به دادگاه انقلاب احضار گشت. بنابر قانون نظام جمهوری اسلامی، خوانندگی زنان ممنوع شد و همین امر، موجب گشت تا تعداد زیادی از خوانندگان زن به خارج از ایران مهاجرت نمایند؛ اما گوگوش که در آن زمان خارج از ایران به سر می برد، به وطن بازگشت و از هرگونه فعالیت هنری دست کشید. پس از انقلاب نیز موزیک و ویدئوهای گوگوش به سهولت در دسترس ایرانیان قرار می گرفت و همین امر موجب شد تا روز به روز بر محبوبیت گوگوش افزوده شود. در سال 1376 شمسی با روی کار آمدن "محمد خاتمی" به عنوان رئیس جمهور ایران، برخی از محدودیت های پیشین برداشته شد و به تعدادی از هنرمندان زن اجازه داده شد تا در محافل زنانه به فعالیت بپردازند؛ اما متاسفانه نامی از گوگوش در این میان نبود.
شروع مجدد فعالیت هنری گوگوش
گوگوش 21 سال از عرصه ی موسیقی و هنر جدا ماند؛ اما سرانجام در سال 1379 شمسی، پس از اخذ گذرنامه برای همیشه از ایران خارج شد. وی پس از مهاجرت به کانادا اولین آلبوم خود را که "زرتشت" نام داشت تکمیل و ارائه نمود و پس از آن سری کنسرت های بازگشت را آغاز کرد که با استقبال شدید ایرانیان مقیم خارج از کشور مواجه شد. "آخرین خبر" نام آلبوم دیگر گوگوش بود که در سال 1383 شمسی انتشار یافت. "مانیفست" عنوان آلبوم بعدی گوگوش بود که در سال 1385 شمسی به بازار عرضه شد. این آلبوم پس از انتشار با استقبال شدید مردم مواجه شد. گوگوش در سال 2008 میلادی پس از 2 سال سکوت، مجددا کنسرت های خود را در لس آنجلس به اجرا در آورد. "شب سفید"، "حجم سبز"، "اعجاز" و "عکس خصوصی" از دیگر آلبوم های گوگوش پس از انقلاب به شمار می روند که به ترتیب در سال های 1387، 1389، 1391 و 1394 شمسی منتشر شدند.
ازدواج های گوگوش
- ازدواج با محمود قربانی - از سال 1351 الی 1354 شمسی
- ازدواج با بهروز وثوقی - از سال 1345 الی 1355 شمسی
- ازدواج با همایون مصداقی - از سال 1356 الی 1368 شمسی
- ازدواج با مسعود کیمیایی - از سال 1376 الی 1382 شمسی
برخی از آلبوم های گوگوش پیش از انقلاب
- فصل تازه
- همسفر
- پل
- کویر
- کوه
- دو ماهی
- دو پنجره
- من و گنجشکای خونه
- مرداب
- جاده
فیلم شناسی
گوگوش پیش از انقلاب در بسیاری از فیلم های سینمایی نقش آفرینی کرد. در ادامه نام برخی از آثار هنری که گوگوش در آن حضور داشته است را عنوان می کنیم.
- در امتداد شب
- نازنین
- همسفر
- ممل آمریکایی
- قصاص
- طلوع
- سه دیوانه
- گناه زیبایی
- دروازه تقدیر
- گنج و رنج
- فیل و فنجان
- حسین کرد
- پرتگاه مخوف
- فرشته ی فراری
تصاویری از گوگوش